Bemutatkozás

A Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének (BULÁKE) Szem(l)életmód Rehabilitációs Központja azzal a céllal jött létre, hogy személyre szabott rehabilitációs szolgáltatást nyújtson a Közép-magyarországi régióban (Budapest, Pest megye) élő látássérült személyek számára.

Elsősorban azokat az embereket várjuk, akik felnőttkorukban váltak látássérültté és betöltötték 16. életévüket. Egyesületünk szívesen nyújt segítséget a fiatalabbaknak és azoknak is, akik gyermekkorukban veszítették el látásukat. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítunk azokra az emberekre, akik látássérülésük mellett egyéb fogyatékossággal, vagy társuló betegséggel élnek.

Szolgáltatásaink ingyenesen, egyesületi tagságtól függetlenül vehetők igénybe. A rehabilitáció során a látássérült személyek képzett szakemberek segítségével (rehabilitációs szakember, gyógypedagógus, szociális munkás, informatikus) sajátítják el azokat a technikákat, amelyek segítségével felkészülhetnek az önálló életvitelre.

Történet

Magyarországon az elemi rehabilitációs szolgáltatás az állami szektorban 1980-ban kezdődött. 2003-ban létrejött civil kezdeményezésként egy elemi rehabilitációs központ Budapesten, majd 2008-ban Európai Uniós forrásokból kiépült egy hazai civil szolgáltató hálózat.

Ennek részeként végzi tevékenységét a Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ Pest megyében, valamint Budapesten. Központunk Zugló szívében, Budapesten található.

Küldetés

A komplex rehabilitáció, ezen belül az orvosi rehabilitációt kiegészítő, illetve az azt követő elemi rehabilitáció jelentősége hatalmas. Célja a látássérült személyek életminőségének javítása, az új élethelyzethez történő alkalmazkodásuk elősegítése, társadalmi reintegrációjuk támogatása.

A Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ küldetése a látássérült személyek segítése, az önálló életvitelt megkönnyítő technikák megtanítása és a társadalomban való aktív részvételük támogatása.

A szolgáltatások megvalósítása érdekében korszerű és magas színvonalú segédeszköz készlettel rendelkezünk.

Nagy tapasztalattal és elhivatottsággal rendelkező szakembereink fő célja, hogy tényleges segítséget nyújtsanak a látássérült emberek életének mindennapi kihívásaiban.