Hasznos alkalmazások PC használathoz

Windows Nagyító 
Ez a program a Windows egy beépített kisegítő lehetősége, amely lehetővé teszi, hogy látássérült személyek fel tudják a képernyőjüket nagyítani többféle módon is. 

Windows Narrátor 
A Windows saját beépített képernyőolvasó szoftvere, amely lehetővé teszi, hogy vak, illetve alig látó emberek is tudják használni a számítógépet egér nélkül is. 

NVDA (NonVisual Desktop Access) 
Ingyenes képernyőolvasó szoftver, amelyet egyaránt terveztek vakoknak és gyengénlátóknak is, mert ez a szoftver első sorban az egér és annak környezetét figyeli, narrálja. A program kis rendszerigényű, így akár régebbi típusú számítógépeken is tökéletesen tud működni. 

JAWS 
Elsősorban vak és aliglátó személyeknek készült képernyőolvasó szoftver, amely rengeteg beépített funkcióval rendelkezik, amelyek könnyebbé tudják tenni a számítógép felhasználását. A szoftver nem ingyenes, viszont jelenleg hazánkban minden látássérült ember ehhez tud igényelni országos licenc kulcsot teljesen ingyen. 

Fusion és ZoomText 
Ezek képernyőnagyító szoftverek, amelyek hasonlóan működnek, mint a Windows saját beépített nagyítója, viszont ezen szoftverek sokkal jobban testre szabhatóak és több lehetőséget is tudnak kínálni, illetve itt a nagyításon kívül felolvasás is működik egyidőben. A két szoftver felülete és működése nagyon hasonló, a különbségük az, hogy az egyik a JAWS motorját használja fel az elemek felolvasásához, a másik pedig a Windows saját narrátorának motorját használja. Ezen szoftverek nem ingyenesek, viszont igényelt országos licenccel használhatóak ingyen. 

DEX (Dramatizált elektronikus könyvszerkesztő) 
A DEX egy úgynevezett OCR (optikai karakter felismerő) program, amelynek segítségével lehetőségünk van szkennelt papírokat különféle formátumokra konvertálni, melyeket aztán képernyőolvasó szoftverrel fel lehet olvastatni, de a program képes akár MP3 formátumú hangos anyagokat is készíteni, illetve képes kezelni a Daisy és a Braille formátumot is. 

Infoalap Reader 
Ezt a szoftvert az Informatika a Látássérültekért Alapítvány fejlesztette, amely egy OCR (optikai karakter felismerő szoftver), amivel lehetőségünk van szkennelt papírokat átalakítani olyan formátumra, amelyet aztán egy képernyőolvasó szoftver fel tud olvasni. A program hasonló, mint a DEX, bár kevesebb lehetőségünk van konvertálásokra, viszont a használata egyszerűbb és gyengénlátó barátibb is. 

Abby Finereader 
A jelenleg ismert legfejlettebb szoftver optikai karakterfelismerésre, itt rengetegféle lehetőségünk van szkennelt dokumentumok konvertálására, korrekciójára, stb, viszont ez a szoftver évente megújítandó fizetős licencű. 
Megjegyzés: A 16-s verziót még nem érdemes használni, mert ezzel a verzióval a JAWS és más képernyőolvasó szoftverek nem kompatibilisek. 

RoboBraille (Webes OCR) 
Oldal: https://www.robobraille.org/hu 

Balabolka 
Ez a szoftver szöveget hangra képes átalakítani. 
A Vocalizer és a SAPI 4-5-s hangok érhetőek el ebben a programban. 
Lehetőségünk van online beszéd szintetizátorok használatára is (neurális) itt, amik szervereken futnak, pl Microsoft Azure. Ebben a szolgáltatásban van lehetőségünk arra is, hogy e-mail-ben küldjük el a konvertálni kívánt dokumentumot, amely esetében megadott címre kell elküldeni csatolmányban, illetve a tárgyban lehet paraméterezni a konverziót. 

Winamp 
A Winamp egy zenelejátszó program, amelynek a fejlesztését ma már egy kis csapat végzi, viszont ennek köszönhetően kompatibilis maradt a mai modern operációs rendszerekkel is (pl Windows 10). A felülete sajnos nem magyar, viszont néhány billentyűkombináció ismeretében egy egyszerűen használható szoftver. 
Megjegyzés: Létezik magyarosítás is a Winamp-hoz, viszont ennek a használata nem javasolt, mert instabillá tudja a program működését tenni. 

PotPlayer 
Ezzel a médialejátszóval lehetőségünk van feliratos filmek esetén a képernyőolvasónk által használt hanggal a feliratokat felolvastatni, mint egy narrátorként, amely sokkal élvezhetőbbé teszi ez által a filmet, hiszen nincs szükségünk folyton megállítani azt az olvasás miatt. 

Pontes Media Downloader 
Angol nyelvű YouTube letöltő, ami képes konvertálásra is. 
Ez a szoftver kifejezetten látássérülteknek készült elsősorban. 

JAWS kutatás modul 
Ezen kiegészítővel lehetőségünk van a JAWS használatával internetes lekérdezésekre például időjárás, hírek stb. 

Total Commander 
Egyszerűen használható univerzális fájlkezelő, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre két megnyitott mappát tudjunk kezelni és közöttük fájlműveleteket tudjunk végezni.