Felmérések, vizsgálatok

Vizsgálatra jelentkezni vagy a szolgáltatások iránt érdeklődni telefonon, e-mailben, vagy személyesen lehet a következő elérhetőségeken:

Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 35. fszt.

E-mail: szemleletmod@bulake.hu

Tel.: +36 70 677 5995 (Kertész Vivien klienskoordinátor)

Az előzetes egyeztetés és a szükséges adatok lekérdezése után munkatársunk megszervez egy vizsgálati alkalmat, melyre a központban kerül sor. Ez a felmérés a kezdeti lépés a szolgáltatások igénybevételéhez. Magába foglalja a jelentkező személyek funkcionális látásvizsgálatát, valamint az önálló életviteli képességek, készségek, a szociális helyzet, egészségi állapot felmérését.

A vizsgálat menete:

Állapotfelmérés:

Egy személyre szabott, körülbelül 1,5 órás beszélgetés keretében történik, ahol a látássérült személy mellett részt vesz a szociális munkás és a rehabilitációs szakember is. A beszélgetés során megismerkedünk a jelentkező élethelyzetével, körülményeivel, eddigi tapasztalataival és felmérjük, hogy milyen rehabilitációs igényei és szükségletei vannak.

Funkcionális látásvizsgálat:

A vizsgálat második része, amennyiben ezt a kliens látásteljesítménye indokolttá teszi. Rehabilitációs szakember végzi, időtartama körülbelül 1,5-2 óra. Célja a meglévő látási funkciók felmérése speciális gyógypedagógiai eszközökkel. Praktikus szemléletű vizsgálat, mely során kiderül, hogy az adott személy a mindennapi életben hogyan tudja használni látását, milyen nehézségekkel küzd, milyen adaptált vagy speciális eszközökre, technikákra van szüksége a rehabilitációs folyamatban és mik azok a területek, ahol meglévő képességeinek fejlesztése ajánlott. A funkcionális látásvizsgálat része egy eszközpróba, mely során megpróbáljuk megtalálni azt az optikai segédeszközt, aminek segítségével a személy olvasási képessége, vizuális teljesítőképessége a legnagyobb mértékben támogatható.

egy hölgy ül az olvasó TV előtt és olvas

A vizsgálathoz szükséges:

  • személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)
  • szemészeti leletek
  • egyéb orvosi leletek, zárójelentések
  • aktuálisan használt optikai segédeszközök