Felmérések, vizsgálatok

Vizsgálatra jelentkezni vagy a szolgáltatások iránt érdeklődni telefonon, e-mailben, vagy személyesen lehet a következő elérhetőségeken:

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 9-11. IV./6. kapucsengő: 111

E-mail: szemleletmod@bulake.hu

Tel.: +36  30 119 8953  (Papp Balázs klienskoordinátor)

Az előzetes egyeztetés és a szükséges adatok lekérdezése után munkatársunk megszervez egy vizsgálati alkalmat, melyre a központban kerül sor. Ez a felmérés a kezdeti lépés a szolgáltatások igénybevételéhez. Magába foglalja a jelentkező személyek funkcionális látásvizsgálatát, valamint az önálló életviteli képességek, készségek, a szociális helyzet, egészségi állapot felmérését.

A vizsgálat menete:

Állapotfelmérés:

Egy személyre szabott, körülbelül 1,5 órás beszélgetés keretében történik, ahol a látássérült személy mellett részt vesz a szociális munkás és a rehabilitációs szakember is. A beszélgetés során megismerkedünk a jelentkező élethelyzetével, körülményeivel, eddigi tapasztalataival és felmérjük, hogy milyen rehabilitációs igényei és szükségletei vannak.

Funkcionális látásvizsgálat:

A vizsgálat második része, amennyiben ezt a kliens látásteljesítménye indokolttá teszi. Rehabilitációs szakember végzi, időtartama körülbelül 1,5-2 óra. Célja a meglévő látási funkciók felmérése speciális gyógypedagógiai eszközökkel. Praktikus szemléletű vizsgálat, mely során kiderül, hogy az adott személy a mindennapi életben hogyan tudja használni látását, milyen nehézségekkel küzd, milyen adaptált vagy speciális eszközökre, technikákra van szüksége a rehabilitációs folyamatban. Amennyiben indokolt, egy eszközpróba során bemutatásra kerül olyan optikai segédeszközt, aminek segítségével vizuális teljesítőképessége a legnagyobb mértékben támogatható.

Funkcionális képességvizsgálat:

Egy következő, előre egyeztetett időpontban történik. Gyógypedagógiai módszerekkel arra keressük a választ, hogy az alapvető látási funkciókban bekövetkezett változások mellett utalnak-e jelek a vizuális információfeldolgozás további szintjeinek sérülésére, és melyek azok a képességterületek, melyek fejlesztése hozzásegíti a személyt ahhoz, hogy a vizuális úton szerzett információkat megfelelően tudja értelmezni a mindennapi élethelyzetekben.

Funkcionális mozgásvizsgálat:

 Látássérülés mellé társuló mozgásszervi problémák esetén van szükség a vizsgálatra, előre egyeztetett időpontban, szomatopedagógus közreműködésével. Funkcionális, praktikus szempontú felmérés, mely alapján javaslatot adunk arra, hogy a rehabilitációs folyamat során milyen adaptációs technikákra van szükség, vagy bizonyos esetekben kiegészítő szolgáltatásokra (pl. gyógytorna). A felmérés magába foglalja a testtartás, járás, egyensúly, koordináció, kézügyesség, ízületi mozgásterjedelem, izomerő vizsgálatát.

Funkcionális kognitív felmérés:

 Intellektuális képességzavar esetén gyógypedagógus, esetenként pszichológus közreműködésével zajlik a vizsgálat. Praktikus szemléletű felmérés, mely a rehabilitációs modulokban történő tanulást befolyásoló kognitív képességek feltárására szolgál, mint például memória, figyelem, sorrendiség, részfeladatok megértése, intelligencia vizsgálat.

Kiegészítő vizsgálatok:

Az állapotfelmérés és az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján szükség lehet arra, hogy kiegészítő vizsgálatokat kérjünk neuropszichológus és neuroophthalmológus szakemberektől, melyek további információkkal szolgálnak a rehabilitáció megtervezéséhez.

A vizsgálathoz szükséges dokumentumok:

– személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)
– szemészeti, neuroophthalmológiai vizsgálat eredménye
– egyéb orvosi leletek, kórházi zárójelentések, neuropszichológiai vizsgálat eredménye

Amennyiben van valamilyen optikai segédeszköze vagy szemüvege, kérjük, hogy hozza el magával!