Elemi rehabilitációs szolgáltatások

egy kutya néz ránk figyelő szemekkel

Látástréning

Funkcionális látással rendelkező személyek esetében az egyéni szükségleteket figyelembe véve a vizuális észlelés, figyelem és memória, a téri orientáció, a szemmozgások fejlesztése, olvasás- és írástréning, valamint a különböző kompenzációs technikák elsajátítása, a környezeti adaptációk lehetőségének megismertetése történik. A szükséges optikai segédeszközök használatának megtanulása szintén a látástréning keretén belül zajlik.

Tájékozódás- és közlekedéstanítás

Az önálló és biztonságos közlekedés elsajátítására ad lehetőséget. Nemcsak a hosszú fehér bottal való közlekedés tanítását jelenti, hanem a vizuális funkciók fejlesztését is, hogy az adott személy megtanulja praktikusan használni látását a tájékozódás és közlekedés során. Ezenkívül az elemi rehabilitációnak ez a területe magába foglalja különböző útvonalak megtanulását is.

Mindennapos tevékenységek és életvitelt segítő eszközök tanítása

Magába foglalja az önellátás, háztartásvezetés (pl. konyhai tevékenységek, takarítás), ügyintézés (pl. hivatalos iratok rendszerezése, pénzkezelés) és szabadidős tevékenységek során alkalmazható speciális technikák elsajátítását, illetve az ehhez szükséges eszközök megismerését. Természetesen egy felnőtt korban látássérültté vált embernek nem kell minden tevékenységet elölről tanulnia, csak más módszerek elsajátítása szükséges – az egyén látásteljesítményét figyelembe véve – a mindennapok során végzett feladatok végrehajtására.

Tapintható írás-olvasás tanítása

Vak személyek számára nyújt lehetőséget, hogy a látásuk elvesztése után újra írni és olvasni tudjanak. Mindezt tapintható írásrendszerek teszik lehetővé, melyek közül a legismertebb a Braille pontírásos rendszer. 

Kommunikációs és számítástechnikai eszközök használatának tanítása

Ennek a modulnak a része a számítógép kezelésének, nagyító és képernyő felolvasó programok használatának, egyéb technikai segédeszközök (pl. okostelefonok) használatának oktatása.